Křehký fíkovo-banánový koláč – slazený ovocem

Užijte si netradiční kombinace, které jsou báječné. Máme vyzkoušenou i bezlepkovou a veganskou verzi.

Koláčová forma, průměr cca 28 cm.

Těsto:
200 g kukuřičná mouka hladká nebo jiná
špetka mořské soli
půl lžičky skořice
80 g kokosového tuku nebo másla
20 g datlové pasty nebo sladu či jiného sladidla
lněná pasta nebo 2 vejce (40 g lněných semínek mixujte s 80 ml vody dokud nevznikne lepivá pasta)

Fíková náplň:
150 g sušených fíků
200 ml vody
špetka mořské soli
citrónová šťáva podle chuti
kardamom podle chuti
lžička kukuřičného škrobu

4 banány

Ingredience na těsto zpracujeme v robotu nebo pořádně rukama. Doporučujeme tuk nechat povolit. Těsto vymačkáme do formy, nemusíme vymazávat nebo dávat pečící papír, těsto by se nemělo přichytit. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 min předpéct na 180°C.

Suroviny na fíkovou náplň rozmixujeme. Doporučujeme fíky zalít horkou vodou a nechat chvíli změknout, mixování bude poté jednodušší. Náplň rozetřeme na těsto a poskládáme podélně rozkrojené banány. Můžete podle chuti přidat vlašské ořechy.
Pečte 40 minut na 180°C. Banány můžete ke konci potřít tukem.

Pokud chcete koláč vizuálně barevnější, tak jej po upečený ozdobte jedlými květy nebo sušenými bylinkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.