“Děti, co si dáte k snídani?” “Kaši mamíííí!!!”
Zní vám to jako sci-fi? U nás je to každodenní realita. Opravdu. Netvrdím, že nesnídáme sem tam i něco jiného. Rádi si dáme i domácí koláč, Davidův kváskový chleba nebo čerstvé wafle. Většinu rán, ale máme kaši.
“A baví vás to? Pořád snídat ty kaše?” zní často z okolí. Mě to teda baví moc. A hlavně je to neuvěřitelně praktické. Proč?
- Uděláte univerzální základ a každý si jej pak dochutí podle toho, co má rád.
- Na základní kaši obměňujeme ovesné vločky, jáhly, rýži nebo pohanku. Takže žádná nuda.
- S dochucováním si lámu hlavu jen u sebe samotné, naše dvě dcerky chtějí v zásadě vždycky jen rozinky a máslo 🙂
- Jako správná rafinovaná maminka ale dětem do jídla tajně “pašuju” další zdravé věci a do kaše to jde skvěle! Kapka konopného nebo lněného oleje, skořice, různá semínka, oříšková másla.
- Já sama si dělám kaši každý den jinou, i když mám taky pár svých oblíbených kombinací.
- A ani u sebe nezapomínám na zázračné ingredience. Nejčastěji různé oleje a semínka nebo oříšky, ale skvělý je taky šípek, rakytník nebo aronie – rozemleté na prášek.
- Když je víc času nebo najdu chvilku den předem, dáváme si kaši s povařeným nebo opečeným ovocem. Našimi favority jsou broskve, jablka, hrušky nebo švestky.
- Zbytek kaše se dá zabalit do termosky nebo skleničky a poslouží během dne ještě jako svačina.
- Když u nás snídá návštěva, udělám prostě jen víc základu a načančám všechny možné “posypky”, aby si každý mohl vytvořit kaši na míru, většinou to má velký úspěch.
- Snídat teplé jídlo – zvlášť v chladnějších dnech – je tak příjemné, že si to budete chtít dopřát prostě co nejčastěji.
A co snídáte vy? Dopřáváte si podobně variabilní, flexibilní, supervýživnou a pestrou snídani? 🙂
Jana a David